گاز ارگون یک گاز نجیب خنثی است که در فضای خلا پنجره دو جداره به کار می رود و از مهمترین عوامل عایق سازی پنجره های دو جداره است. با توجه به افزایش روز افزون استفاده از این پنجره ها در فضا های اپارتمانی باید به اهمیت وجود گاز ارگون در این پنجره ها اشاره کرد.از دلایل حیاتی وجود این گاز در پنجره افزایش عایق بندی نسبت به صدا و دما هست که به آن خواهیم پرداخت. وجود برخی ویژگی ها در گاز ارگون وجود دارد که به این گاز برتری می دهد، اما تشخیص وجود این گاز نیازمند انجام یکسری فرایند خواهد بود که ما را از وجود این گاز مطمئن سازد. ما در این مقاله سعی داریم روش های تشخیص وجود این گاز را به شما معرفی کنیم.
گاز ارگون چیست؟
گاز ارگون یک گاز نجیب در گروه گاز های نجیب جدول تناوبی می باشد که به دلیل عدم واکنش شیمیایی به هوای اطراف و عایق بودن نسبت به دما و صدا کاربرد بالایی در پنجره دو جداره دارد. ریشه گاز ارگون به معنای تنبل یا غیر فعال نیز می باشد که علت این نام گذاری عدم تمایل این گاز به واکنش با سایر گازها و عناصر است. ارگون یکی از فراوان ترین گازهای هوا بوده که به علت بی رنگ بی مزه و بی بو بودن وجود آن حس نمی شود. با ما همراه شوید تا در ادامه ویژگی های اصلی و مهم این گاز را با هم بررسی نماییم.
فواید وجود گاز ارگون در پنجره دو جداره
وجود این گاز در فضای بین پنجره های دوجداره علت های متعددی دارد و به همین دلیل انتخاب اول تولید کنندگان شیشه های دو جداره به عنوان گاز عایق است. مزایای مزبور عبارتند از:
- عایق بندی نسبت به سرما و گرما: این گاز به علت واکنش پذیری پایین از عبور و رد کردن هوا ممانعت می کند و این موضوع باعث عایق بندی نسبت به هوای سرد و گرم می شود.
- گرفتن سرعت صدا و مقاومت بالاتر در برابر صدا: باعث عایق بندی بهتر نسبت به صدا می شود.
- واکنش پذیری پایین گاز آرگون: علت افزایش طول عمر پنجره است. این گاز تا موقعی که غلظت بالای خود را درون پنجره حفظ کند از واکنش شیمیایی جلوگیری کرده و باعث طول عمر پنجره خواهد شد.
راه های تشخیص گاز آرگون
همانطور که اشاره شد گاز آرگون به عنوان موثرترین گاز در شیشه های دو پنجره کاربرد دارد تا عایق صوت و دما باشد. به ویژگی های اصلی این گاز نیز اشاره شد. اکنون باید بدانیم چطور می توانیم وجود این گاز را در پنجره دو جداره تشخیص دهیم و اطمینان حاصل نماییم که فضای بین دو لایه شیشه دو جداره از این گاز پر شده است. مهمترین روش های تشخیص یا چک کردن گاز آرگون به شرح زیر است:
- اختلاف دمای محیط داخل و خارج شیشه
ساده ترین و کاربردی ترین روش چک کردن وجود گاز ارگون چک کردن اختلاف دمای دو محیط هست. وجود این گاز از عبور هوای سرد به داخل محیط ممانعت خواهد کرد بنابرین لایه بیرونی که با محیط خارجی در ارتباط است سرد است اما لایه داخلی باید هم تراز با دمای محیط باشد و این اختلاف دما به راحتی با لمس کردن قابل بررسی است.
- مکنده های اسپیسر پنجره دو جداره
اسپیسر هایی که حاوی گاز ارگون باشند در سطوح خود داریه منافذ ریز و ذره بینی هستند که حکم مکنده را داشته و خلا درون پنجره را ایجاد کرده اند پس در صورت وجود این منافذ می شود از وجود گاز ارگون مطمئن بود.
- یکپارچه بودن اسپیسر پنجره دو جداره
اسپیسر یک دست و یک پارچه که دور تا دور فضا به صورت یکدست کشیده شده باشد و در جایی قطعی نداشته باشد از عوامل حفظ گاز ارگون و جلوگیری از خروج آن است. پس واجب است در هنگام انتخاب پنجره از یک پارچه بودن اسپیسر مطمعن شوید که طول عمر پنجره را به طور قطع بالا خواهد برد.
- تست بخار شیشه در پنجره دو جداره
اخرین روش پیشنهاد شده برای تست وجود گاز ارگون تست بخار است. وجود گاز ارگون باعث جلوگیری از ایجاد مه و بخار در پنجره خواهد شد بنابراین یکی از راه های چک کرد وجود این گاز این است که پنجره را برای مدتی درون اب قرار داه و سپس در معرض نور افتاب ان را خشک کنیم، اگر درون فضا بخار ایجاد شد گاز ارگون در فضا نبوده است.
سخن اخر
به صورت کلی راه ها و روش های زیادی برای تشخیص وجود گاز ارگون در پنجره دو جداره وجود دارد که به برخی از ساده ترین و کاربردی ترین ها مانند تشخیص اختلاف دما بین لایه بیرونی و داخلی اشاره شد. با توجه به اهمیت بالای وجود این گاز در پنجره توجه به برسی این گاز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و حتما در نظر داشته باشیدد که وجود این گاز صرفه جویی چشم گیری در مصرف انرژی را به همراه خواهد داشت. شما نیز اگر تجربه مشابه و یا پرسشی دارید می توانید در بخش نظرات با کارشناسان مجموعه الوتات و سایر مخاطبین به اشتراک بگذارید.